Smaczne pieczywo bez glutenu

WebDeveloper

Smaczne pieczywo bez glutenu

W wielu domach, niemalże tradycją jest spożywanie na śniadanie chleba, ponieważ jest pożywny i kaloryczny. Jednak kiedy z różnych powodów nie możemy spożywać pszenicy, to trzeba się sporo naszukać w sklepach, aby znaleźć wyroby tego typu.

Gdzie kupimy chleb bez glutenu?

pieczywo bezglutenoweOkoło kilku procent populacji cierpi na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Jest to dość poważne schorzenie, które wymusza całkowitą lub czasową eliminację z pożywienia glutenu. Nie jest to proste, szczególnie jeżeli jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia chleba. Nie jest łatwo zrezygnować z pszennych wypieków, ale na szczęście coraz łatwiej można je zastąpić wyrobami z innych rodzajów mąk. Pieczywo bezglutenowe przede wszystkim jest wolne od mąki pszennej, jęczmiennej, czy żytniej, gdyż zawierają one gluten. Do popularnych mąk bezglutenowych, zalicza się mąkę kukurydzianą, gryczaną, kokosową, czy migdałową. Można z nich wykonać pyszny chleb czy buki, które w niczym nie będą ustępowały klasycznym wypiekom. Zaletą pieczywa bezglutenowego jest duża zawartość cennych witamin i minerałów, ponieważ użyte do produkcji wypieku mąki, są bardzo wartościowe. Wypieki wykonane z mąki pszennej są bardziej elastyczne, ponieważ gluten odpowiada za taki stan. W przypadku mąk bezglutenowych, wykonane z nich pieczywo, bułki czy ciastka, są bardziej kruche. Coraz częściej takie wyroby możemy kupić w piekarniach w całym kraju, ponieważ rośnie zainteresowanie nimi. Można je też samodzielnie w domu przygotować, gdyż nie są one trudne.

Kluczem do sukcesu przy wytwarzaniu pieczywa bezglutenowego jest zachowanie odpowiednich proporcji składników. Mąki bezglutenowe trzeba ze sobą mieszkać, ponieważ mają one różne właściwości, które pomogą stworzyć zwarte ciasto na pieczywo czy bułki.